Tessa Roseboom

AmsterdamUMC Universiteit van Amsterdam

Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt in het AmsterdamUMC. Ze doet onderzoek naar hoe mensen gevormd worden door de omgeving waarin ze opgroeien, vooral tijdens de eerste 1000 dagen van het leven waarin een mens zich ontwikkelt van een enkele bevruchte eicel tot peuter van twee jaar. Ze onderzocht de gezondheid van mannen en vrouwen die werden geboren rond de tijd van de Hongerwinter van 1944-45 en vond dat ondervoeding tijdens de zwangerschap levenslange gevolgen had voor de fysieke en mentale gezondheid. Ze schreef hierover samen met Ronald van de Krol “Baby’s van de Hongerwinter” (2010).
Met haar team onderzocht ze de gevolgen van verschillende hedendaagse blootstellingen in het vroege leven op de latere gezondheid en onderzocht of behandelingen voor en tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor moeder en kind. In 2018 publiceerde ze “De eerste 1000 dagen, het belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief”, waarvan in 2023 een geheel herziene versie verscheen (Boom/Tijdstroom). In 2022 schreef ze “Gelijk Goed Beginnen” (Tijdstroom).
Ze is ambassadeur van het Landelijk programma Kansrijke Start en zet zich in om bij te dragen aan een wereld waarin elk kind de kans krijgt zich volledig te ontwikkelen.

Biografie

{acf_korte_biografie_sprekers}