Welkom op het Opgroeien Congres op 8 december 2023!

Een hele dag lang kan je kennis maken met krachtige verhalen, inspirerende praktijken, innovatieve inzichten en word je uitgedaagd om mee na te denken over de toekomst opdat elk kind kansrijk kan (op)groeien en elk gezin de nodige zorg en ondersteuning kan krijgen.

Jongeren, gezinnen, ervaringsdeskundigen, professionals, wetenschappers en beleidsmakers willen met jou in dialoog gaan om inzichten te delen en zo in verbinding met elkaar de toekomst verder in te kleuren.

tot het Opgroeien congres

HOE WERKT HET?

1. Bekijk het volledige programma en kies je manier van deelnemen

Bekijk eerst het volledige programma van het Opgroeien Congres 2023. Je kan fysiek of online deelnemen. Het programma verschilt per type deelname.

2. Koop het juiste ticket

Nadat je gekozen hebt hoe je wil deelnemen (fysiek of online) koop je het juiste ticket. Na aangeschaf van je ticket krijg je van ons een eigen account. Als je een fysiek ticket gekocht hebt, ontvang je ook direct je ticket met QR-code in je mailbox.

Opgelet: je kan geen online sessies kiezen als je voor een fysieke deelname kiest en omgekeerd.

Opgroeien medewerkers schrijven zich in via dit formulier.

3. Er is heel veel keuze!

Om jou te helpen kan je filteren op kamers of op formats. Door de verschillende formats te combineren en af te stemmen op de kamers van het congres, kan je een gevarieerd en boeiend programma samenstellen.

4. Maak je eigen schema

Nu komt het leuke gedeelte! Stel je eigen programma samen door de sessies te selecteren die jou het meest aanspreken. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de tijdsblokken om een haalbaar schema te maken met voldoende pauzes.

5. Wijzig je eigen schema

Heb je je bedacht of wil je toch liever naar die andere sessie waar je collega ook naartoe gaat? Je kan je programma nog wijzigen. Kijk wel eerst even of er nog plek is voor de sessie waar je naartoe wilt.

6. Geniet ervan!

Nu ben je klaar om het Opgroeien Congres bij te wonen. Wees nieuwsgierig, stel vragen, en geniet van het leren en de inspiratie die je zal opdoen tijdens dit geweldige evenement.

Verken de kamers

 • Basiszorg

  Opdat ouders hun ambities als ouders kunnen waarmaken en kinderen en jongeren voluit kunnen ontwikkelen en opgroeien, is er nood aan een positieve en rijke leefomgeving met kwaliteitsvolle en toegankelijke basisondersteuning en voorzieningen. Basisvoorzieningen zijn groeiplekken en bieden een unieke combinatie van: noodzakelijke dienstverlening voor alle gezinnen, een plek waar…
  Bekijk Kamer

 • Aanvullende zorg

  Deze kamer gaat over zorg- en ondersteuningstrajecten die aansluiten bij de noden van gezinnen, kinderen en jongeren en vorm krijgen zonder breuken….
  Bekijk Kamer

 • Rijke leefomgeving

  Opdat ouders hun ambities als ouders kunnen waarmaken en kinderen en jongeren voluit kunnen ontwikkelen en opgroeien, hebben we nood aan een positieve, rijke leefomgeving en een inclusieve samenleving waarin opvoeden een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt. Een positieve en rijke leefomgeving is de basis. Dat vraagt een informele omgeving waarop kwaliteitsvolle en toegankelijke…
  Bekijk Kamer

 • Divers en inclusief

  Gezinnen in Vlaanderen en Brussel zijn nu diverser dan ooit tevoren, met een groeiende superdiversiteit in de samenleving. Veel gezinnen bestaan uit leden met migratie-achtergrond. Gezinsvormen zijn heel divers: eenoudergezinnen, pleeggezinnen, adoptiegezinnen, en kinderen die tijdelijk elders wonen. Ongeveer 12,65% van de kinderen tussen 0 en 3 jaar in Vlaanderen leeft…
  Bekijk Kamer

 • Bijschakelen

  Een cruciaal idee voor de toekomst is dat we ‘doorverwijzen’ vervangen door ‘bijschakelen’. Dat moet ervoor zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen altijd een geïntegreerd antwoord krijgen op hun zorg- en ondersteuningsvraag – zeker als er noden zijn op meerdere levensdomeinen. Bijschakelen vertrekt vanuit het principe ‘samen doen wat nodig is’. Het…
  Bekijk Kamer

 • Jeugddelinquentie

  Jongeren groeien op, experimenteren, gaan over grenzen, geven uiting aan ervaren onrecht. Vanuit Opgroeien zetten we met het decreet jeugddelinquentierecht niet alleen in op het voorkomen van nieuwe feiten, maar ook op het creëren van nieuwe kansen en het bieden van perspectief op verschillende levensdomeinen. We kijken naar het delict…
  Bekijk Kamer

 • Sterk door samenwerking

  Om de ambities waar te maken en de maatschappelijke ongelijkheid in te dijken moeten we samenwerken. Niet om samen te werken maar omdat het moet! Maar hoe organiseer je zorg en ondersteuning?…
  Bekijk Kamer

Verken de formats

 • Film

  Geniet van een krachtige voorstelling of film met nabespreking in de prachtige cinemazaal van Maison De La Poste….
  Bekijk Format

 • Buurtwandeling

  Neem een verrassende stap met de wandelcoach Wandelen heeft talloze voordelen voor je welzijn, zowel fysiek als mentaal. Het vermindert stress, verhoogt je energieniveau en stimuleert creativiteit. Ga mee op stap, breng je geest tot rust en maak zo ruimte voor nieuwe inzichten. Tijdens deze wandelingen ontdek je de buurt…
  Bekijk Format

 • Boekenvirus

  Een aantal sterke auteurs stellen hun werk voor, gevuld met inzichten en verhalen. Laat je meeslepen door de kracht van het geschreven woord en deel in de opwinding van de auteur terwijl ze haar visie en passie deelt….
  Bekijk Format

 • Theatervoorstelling

  Geniet van een krachtige voorstelling of film met nabespreking in de prachtige cinemazaal van Maison De La Poste….
  Bekijk Format

 • Radio

  Niels Heselmans, woordvoerder van Opgroeien, maakt samen met jongeren radio voor jou. Een hele dag door verzamelen vliegende reporters verhalen en indrukken op het congres zowel online als fysiek….
  Bekijk Format

 • Plenair
 • Beleidssessie

  Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits licht de focus van haar beleid toe. Over de ambities en uitdagingen gaat Nico Bogaerts, hoofdredacteur Sociaal.net, daarna in gesprek met de leidend ambtenaren Bruno Vanobbergen, Opgroeien; James Van Casteren, Vlaams Agentschap voor personen met een handicap(VAPH); Leo Van Loo, Agentschap Uitbetaling…
  Bekijk Format

 • Lezing

  EXPOO|Opgroeien nodigt een hele reeks boeiende sprekers uit die zijn/haar kennis, inzichten, ervaringen of ideeën graag met jou deelt. De lezingen kunnen educatief, informatief, inspirerend of soms zelfs een uitdagende uitnodiging tot reflectie zijn of voeding om discussie in andere sessies te stimuleren. We hebben ook een aantal spiegellezingen geprogrammeerd…
  Bekijk Format

 • Doe Sessie

  Ontdek, ervaar en leer tijdens een Doe-sessie! Ben je op zoek naar een concrete tool, materiaal of spel waarmee je actief aan de slag kan? Wil je de kracht van praktisch leren en experimenteren ervaren? Dan zijn onze doe-sessies precies wat je nodig hebt!…
  Bekijk Format

 • Verhalen

  Kom en laat je raken door de kracht van het menselijk verhaal! Ben je op zoek naar een bron van inspiratie? Wil je je laten meeslepen door een opmerkelijk levensverhaal? Dan hebben we iets speciaals voor jou! Je luistert naar verhalen van doorzettingsvermogen, veerkracht en triomf over tegenslagen. Het zijn…
  Bekijk Format

Jouw persoonlijk programma samenstellen?

Het congres bestaat uit meer dan 100 sessies. We bieden een sterk online én fysiek programma aan met doe-sessies, spiegellezingen, themacafés en nog veel meer formats.

Je kan je eigen programma samenstellen. Je kan het volledige programma bekijken. Te veel? Wat zijn jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften?

 • Volg je graag van thuis of op kantoor online? Of wil je de sfeer en de gezellige drukte van een fysiek congres? 
 • Laat je dan inspireren in je keuzes door de 7 kamers. De kamers zijn de broeiplekken rond een specifiek thema met mooie praktijkvoorbeelden, inzichten uit onderzoek en waar we in dialoog gaan over uitdagingen.
 • Wordt je graag uitgedaagd, verwonderd, luister je liever of wil je je stem net laten klinken? Voor elk wat wils met onze diverse formats.

Het vraagstuk bij uitstek:

Hoe bouwen we aan een toekomstgericht, stevig professioneel landschap waarin kinderen opgroeien in een rijke leefomgeving en waar men klaarstaat wanneer het moeilijk loopt?

Met medewerking van Het Grootste Kennisfestival om een technisch hoogstaand en gevarieerd hybride Opgroeien festival te realiseren.

Onze mediapartner Sociaal.net verzamelt interessant leesvoer rond het congresthema in een dossier op hun website.